Tipărire
Apiterapie


Apiterapia este o metodă de tratare şi prevenire a îmbolnăvirilor prin utilizarea produselor apicole. Prin utilizarea sa, beneficiem indirect şi de efectele plantelor polenifere şi nectarifere, efectul unui produs apicol fiind diferit în funcţie de sursa de la care provine.
Pentru a fi un apiterapeut adevărat, trebuie să iubeşti şi să respecţi albinele şi să le ajuţi de câte ori ai posibilitatea. În natură, viaţa albinelor e strâns legată de aceea a plantelor cu flori şi a arborilor, pe care le polenizează şi le ajută să dea un rod bogat. De aceea, oricine doreşte să răsplătească în vreun fel minunatele daruri pe care albinele ni le oferă, poate face aceasta cultivând plantele melifero-polenifere şi transformându-şi grădinile în "paradisuri ale albinelor".
Care sunt principalele produse apicole?


Mierea – aliment deosebit de apreciat, cu proprietăţi energizante, de stimulare a digestiei, laxative, diuretice, antibacteriene (împiedică dezvoltarea germenilor şi este un bun conservant), antiinflamatoare etc. şi alte efecte specifice, în funcţie de specia de plantă din care provine.
Se recomandă în stări de oboseală, lipsa poftei de mâncare, constipaţie, tuse, viroze respiratorii, faringite, plăgi (ajută la cicatrizarea lor, în uz extern). Este bine să se ia zilnic, dimineaţa, 1-2 linguri de miere, pe stomacul gol. Atenţie la diabetul zaharat! (mierea e contraindicată)


Polenul – este un excelent supliment nutritiv, cu efect atât tonic (anabolizant), cât şi stimulent (şi chiar afrodiziac). De reţinut că este foarte bogat în aminoacizi liberi, vitamine şi enzime, foarte uşor de asimilat de către organism, furnizând o cantitate importantă de energie corpului.
Se recomandă în caz de astenie fizică, psihică şi sexuală, lipsa poftei de mâncare, constipaţie (polenul reglează tranzitul intestinal!), colită, ateroscleroză, hipercolesterolemie, stări depresive, hepatită cronică, ciroză hepatică. Este bine să se ia zilnic, 1-2 linguriţe dimineaţa, pe stomacul gol, în amestec cu miere. Nu se înghite nemestecat, ci se mestecă până se dizolvă. Pentru cei sănătoşi, se recomandă polenul poliflor, însă dacă există o problemă de sănătate, se recomandă în special polenurile monoflorale, mai ales sub formă propaspătă, conservate în miere sau prin congelare, deoarece astfel se păstrează mult mai multe din principiile active.

Propolisul – binecunoscut antibiotic, antifungic, antiparazitar, cicatrizant şi antiinflamator.
Se recomandă în infecţii respiratorii, stomatologice şi în sfera ORL, boli de piele, depresie, edeme.
Se pot mesteca zilnic 2-3 grame pe zi de propolis brut.
Atenţie, există şi persoane alergice la propolis.


Veninul de albine – este un produs complex, care, utilizat în doze mici, stimulează capacitatea de apărare şi de refacere a organismului. Are în principal un efect de stimulare a circulaţiei sangvine, de vasodilataţie, creşte fluiditatea sângelui şi stimulează sistemul endocrin.
Se recomandă în caz de reumatism (artrite, artroze), spondiloze, radiculite, nevralgii şi inflamaţii ale nervilor, astm bronşic, boli degenerative ale ţesutului conjunctiv, boli neurologice, boli dermatologice, durere cronică. Atenţie, pot exista persoane alergice la venin; de aceea trebuie ca, înainte de utilizarea oricărui produs care conţin venin de albine, să se facă o testare a sensibilităţii.
Se foloseşte cel mai frecvent în uz extern, sub formă de unguent (Apireven), aplicat pe locurile dureroase. În bolile cronice, se utilizează sub formă de preparate injectabile standardizate sau sub formă de înţepătură directă sau micro-înţepătură (tehnică japoneză).


Lăptişorul de matcă – folosit pentru creşterea rezistenţei organismului.
Se recomandă în caz de stări de oboseală, lipsa poftei de mâncare, anemie, convalescenţă, boli cronice ale ficatului, stări depresive, astenie sexuală, infertilitate (ajută ovulaţia şi menţinerea sarcinii), îmbătrânire, ateroscleroză.

Păstura (sau "pâinea albinelor") - e aproape un produs alchimic, greu de procurat. Este un aliment proteic complex, recomandat în special în bolile cronice de ficat, dar şi la cei care au nevoie de suplimente proteice.

Apilarnil-ul - produs obţinut din larve de trântor - este îndeobşte cunoscut ca un tonic sexual masculin.