Tipărire
Cromoterapie

În cromoterapie folosim culorile (care acţionează prin intermediul lungimilor lor specifice de undă) pentru reechilibrarea organismului şi a organelor bolnave. Simbolismul culorilor era cunoscut şi utilizat încă din antichitate.
De exemplu, în medicina tradiţională chineză, fiecărui organ energetic/lojă energetică îi corespundea o culoare. În medicina tradiţională indiană Ayurveda, de asemenea, erau cunoscuţi cei 7 centri energetici subtili (chakra), care aveau culori diferite. Iar grecii şi romanii foloseau în terapie razele ultraviolete.
Experimentele ştiinţifice au demonstrat însă că în ce priveşte efectele culorilor, acestea nu sunt doar psihologice, ci şi fiziologice, independente de vedere. Astfel, persoane legate la ochi, care au fost plasate în încăperi diferit colorate, au prezentat variaţii ale pulsului şi ale tensiunii arteriale, în funcţie de culoare – la roşu, pulsul se accelera, la albastru şi la galben pulsul scădea.
Pentru a realiza o veritabilă terapie prin culoare, modalitatea cea mai la îndemână este îmbrăcămintea; şi anume, să ne alegem hainele în funcţie de proprietăţile fiecărei culori şi de necesităţile noastre.
O altă modalitate este folosirea becurilor sau neoanelor colorate, dar, din păcate, acestea au o putere destul de mică. Mai putem apela la recipiente din sticlă diferit colorate din fabricaţie, pe care le umplem cu apă, le astupăm şi le expunem un anumit timp la lumina solară, pentru ca apa să capteze radiaţia cromatică specifică (se ştie că apa se impregnează foarte uşor cu orice fel de informaţie). Apoi vom putea bea apa care a fost astfel expusă.
Astăzi există şi dispozitive tip Bioptron, distribuite de firma Zepter, care au filtre diferit colorate, cu care se poate realiza cromoterapie.
Cea mai utilă este însă lampa de cromoterapie, care trebuie să fie o lampă de putere mare (ex. o lampă fotografică), închisă ermetic şi la care se ataşează filtre de sticlă colorată în funcţie de efectul dorit. Pentru realizarea terapiei, se va expune la lumina colorată zona afectată, fără veşminte, timp de 20-30 minute, eventual de mai multe ori pe zi.

Iată acum, pe scurt, câteva din efectele şi indicaţiile fiecărei culori (din cele 7 fundamentale).

Roşu: creşte voinţa, curajul, dinamismul, creşte tensiunea arterială, dă o senzaţie de căldură şi incită la acţiune. Se recomandă în caz de anemie, stări de slăbiciune, depresie, paralizii, viroză respiratorie, tuberculoză. Nu va fi utilizată în caz de inflamaţii sau de către persoanele colerice, iritabile, foarte stresate.

Portocaliu: are efect de combatere a oboselii şi a spasmelor, este un bun stimulent respirator şi digestiv, are virtuţi afrodiziace. Se recomandă în caz de astm bronşic, bronşite, reumatism, spasmofilie, rahitism, debilitate mentală, isterie, gută, amenoree, stări de stres, frigiditate.

Galben: este un bun stimulent al sistemului nervos şi al digestiei. Se recomandă în cazul afecţiunilor ficatului şi ale vezicii biliare (în medicina populară românească, se foloseau pentru bolile de fiere şi ficat plante cu flori galbene!), colită, constipaţie, parazitoze intestinale, boli de piele, edeme, balonări şi indigestie, migrene, oboseală psihică. Nu se recomandă în caz de febră sau inflamaţii.

Verde: excelent calmant, relaxant, combate stresul şi ne ajută să ne eliberăm de ideile obsesive, scade tensiunea arterială. Se recomandă în caz de tumori (cancer), hipertensiune arterială, cefalee, nevralgii, insomnie, ulcer.

Albastru:este un bun imunostimulent, ajută la refacerea ţesuturilor şi celulelor. Se recomandă în special în caz de infecţii cu bacterii şi virusuri, febră, vărsături, arsuri, inflamaţii, înţepături de insecte, migrenă, diaree, insolaţie şi bufeuri de căldură (la menopauză), dureri de dinţi, dureri menstruale.

Indigo:ajută la interiorizare, purifică sistemul circulator, stimulează activitatea tiroidei şi paratiroidelor, este antialgic. Se recomandă în caz de idei obsesive, convulsii, halucinaţii, psihoze, boli ale nasului şi urechilor, sinuzite, astm bronşic.

Violet:stimulează imunitatea şi sistemul nervos, ajută la dezintoxicare, îndepărtează agresivitatea şi frica, oferă inspiraţie artistică înaltă. Se recomandă utilizarea sa în caz de celulită, boli ale rinichilor şi vezicii urinare, tulburări psihice, nevroze, epilepsie, enurezis, insomnie, rahitism, intoxicaţii cronice.