Fitoterapie

        Fitoterapia - utilizarea plantelor medicinale în scop terapeutic - are o vechime de mii de ani și o eficiență deja dovedită. Ea folosește plantele sub formă de extracte totale, spre deosebire de medicina alopată care recomandă doar substanțe extrase din plante.
        Printre avantajele ei se numără accesibilitatea (plantele sunt ușor de procurat și ieftine), acțiunea blândă și lipsa efectelor adverse (când se respectă dozele adecvate), tratarea bolnavului ca întreg (plantele au efecte fizice și psiho-emoționale și echilibrează organismul la toate nivelele). Plantele medicinale se pot folosi în paralel cu medicamentele alopate (cu câteva mici excepții, la care trebuie să se țină seama de antagonismul dintre unele medicamente - de exemplu anticoagulantele - și unele plante).
       
Fitoterapia modernă studiază compoziția chimică a plantelor în laboratoarele farmaceutice și argumentează științific utilizările tradiționale ale unor plante.
        Tratamentul cu plante medicinale dă rezultate foarte bune în afecțiunile ușoare, funcționale sau în stadiile incipiente ale bolilor. În bolile cronice, în care a apărut deja afectarea organică, fitoterapia are un rol adjuvant și poate contribui la o parțială reversibilitate a simptomelor sau leziunilor.

    
    Aceste afirmații se aplică la modul general, deoarece se constată în practica medicală că important este pacientul și nu boala (diagnosticul), căci adeseori dorința bolnavului de a se vindeca poate face adevărate minuni, în pofida statisticilor nefavorabile ale bolii de care acesta suferă. De asemenea, există practicieni ai medicinei naturale care au demonstrat, prin studii efectuate în clinici, că bolile grave pot fi vindecate; a se consulta în această direcție cartea doctorului Dean Ornish - Revoluție în terapia bolilor de inimă (apărută și la noi în țară), în care acesta arată cum leziunile coronariene grave sau ateroscleroza sunt fenomene reversibile dacă se urmează un program de tratament naturist, sau lucrarea doctorului Max Gerson Terapia cancerului. Există și practicieni naturopați nemedici care aduc numeroase mărturii ale unor cazuri vindecate prin terapii naturale (ex. Rudolf Breuss – Modalități de tratare a cancerului, leucemiei și a altor boli aparent incurabile ș.a.m.d.).

     În general, răspund bine la tratamentul fitoterapeutic următoarele boli:
- alergiile, astmul bronșic, reumatismul (unele forme), bolile de piele
- bolile psihosomatice, nevrozele, insomnia, tulburările de memorie la vârstnici
- infecțiile cronice microbiene, parazitozele, unele afecțiuni virale
- stările de stres și epuizare, carențele în anumite vitamine și minerale
- intoxicațiile cronice, hipercolesterolemia
- ulcerul gastro-duodenal, dischinezia biliară, enterocolita, colonul iritabil

Atenție! Efectele plantelor se instalează în timp și necesită o administrare prelungită - de la 2-3 săptămâni la câteva luni, în funcție de gravitatea și vechimea bolii, reactivitatea organismului și perseverența bolnavului în a urma tratamentul. În cazul bolilor foarte grave, tratamentul poate dura și 2-3 ani, urmând o schemă terapeutică indicată de medic.

Contraindicațiile fitoterapiei:
Nu vom apela la fitoterapie în situațiile urgențelor medicale (cu foarte mici excepții) sau chirurgicale și nici în cazul bolilor infecțioase grave (ex. septicemii, meningite etc.).

Măsuri orientative:
1 linguriță=5 ml lichid sau 1-3 g plantă uscată (cca. 1 g flori și frunze subțiri, 2 g frunze și ramuri, 3 g scoarțe și rizomi)
1 lingură=15 ml lichid sau 5-10 g plantă uscată
1 vârf de cuțit=0,5-1 g plantă uscată
1 cană =200-250 ml lichid.
20 picături apă distilată=1 g
50-60 picături tinctură (în funcție de concentrația de alcool)=1 g

Modalități de administrare a plantelor medicinale
Plante toxice
Plante medicinale contraindicate în sarcină

 

 

 

Promovare pe internet Semnatura electronica