Alergiile

 

Alergia înseamnă un răspuns imun anormal al organismului unei persoane sensibile, faţă de o substanţă care este tolerată bine de către o persoană obişnuită. Manifestările alergice apar când organismul este expus la un agent sensibilizant, numit alergen.

Alergenii pot intra în corp pe mai multe căi:

- respiratorie – manifestările sunt: roşeaţa şi iritarea nasului şi ochilor, mâncărimi, strănut, secreţie nazală abundentă, tuse, senzaţie de sufocare, respiraţie şuierătoare. Aceste simptome apar în boli precum rinita alergică (febra de fân), conjunctivita alergică, bronşita astmatiformă, astmul bronşic.

- digestivă – în acest caz, apar mâncărimi, umflarea şi amorţirea limbii, crampe abdominale, diaree, iar după absorbţia intestinală a alergenului, pot apare pete roşii pe corp

- contactul cu pielea – alergenii provoacă roşeaţă, senzaţie de mâncărime, vezicule cu lichid – simptome încadrate la diagnosticul de eczemă, urticarie, dermatită de contact

- administrare parenterală – substanţa alergizantă intră direct în circulaţie; este cazul înţepăturilor sau muşcăturilor de insecte sau al injectării unor medicamente. Această ultimă situaţie poate fi foarte periculoasă, deoarece alergenul se răspândeşte rapid în întregul corp. De aceea, trebuie făcută testarea sensibilităţii înainte de orice administrare injectabilă a unei substanţe cu potenţial alergizant.

Substanţele care sensibilizează corpul pot fi de mai multe tipuri: alimente (ex. căpşune, alune, nuci, peşte, moluşte, ouă, lapte, aditivi alimentari etc.), substanţe chimice (detergenţi, solvenţi chimici, poluanţi din mediu etc.), substanţe din plante (ex. polenuri, latexul unor plante, unele răşini, uleiuri volatile), înţepăturile de insecte (păianjeni, ţânţari, viespi, albine, purici), perii din blana unor animale, anumite medicamente sau unii agenţi infecţioşi.

Prevenirea alergiilor

La persoanele sensibile, este bine să se facă o testare înainte de fiecare contact cu un alergen potenţial. De exemplu, se aplică o cantitate mică de substanţă pe o porţiune de piele şi se lasă 20-30 minute. Dacă în acest timp, nu apare nici o modificare (mâncărime, roşeaţă, disconfort local etc.), atunci substanţa poate fi utilizată.

Metode naturiste de tratament al alergiilor

Sensibilizarea anormală a corpului la contactul cu unele substanţe poate apare datorită intoxicării organismului sau a unei proaste funcţionări a ficatului, care nu mai poate îndepărta produşii toxici de metabolism. De aceea este bine să facem şi nişte analize care să ne arate funcţia ficatului (transaminaze, colesterol, electroforeză etc.).

Orice tratament naturist contra alergiilor trebuie să înceapă cu un regim de dezintoxicare şi de eliminare a toxinelor. Câteva dintre variantele de cure:

- cură cu suc de citrice (grepfruit, lămâi) – realizează o purificare foarte bună a limfei, a ficatului şi a căilor biliare. Se consumă zilnic 1-1,5 litri de suc proaspăt, preparat la storcător. Sucul poate fi diluat cu apă şi îndulcit cu puţină miere. Se bea cu înghiţituri mici, între mese. Cura poate dura până la 2 săptămâni şi se recomandă în paralel o dietă naturistă, cu evitarea grăsimilor, prăjelilor, zahărului, a conservelor şi aditivilor alimentari.

- regimul Oshawa – se consumă timp de 10 zile doar cereale integrale (grâu, orez, mei, hrişcă), fierte sau prăjite (fără ulei). Este un regim care amplifică polaritatea Yang în corp şi poate ameliora sau vindeca multe boli degenerative.

- cură cu sucuri şi crudităţi – se consumă doar vegetale nepreparate termic, sub formă de sucuri şi salate. Este cel mai bine de urmat în sezonul cald, când găsim verdeţuri din abundenţă. Cele mai recomandate legume şi fructe sunt: merele, cătina şi celelalte fructe de pădure, strugurii, leurda, pătrunjelul, ţelina, urzicile proaspete.

- postul negru (doar cu apă) – este un post mai sever, se poate ţine fără pericole timp de o zi. Pentru perioade mai mari, este necesar avizul unui medic naturist.

Ce trebuie evitat în caz de alergii

- consumul alimentelor care conţin aditivi, conservanţi, coloranţi, îndulcitori artificiali – toate acestea fiind substanţe cu potenţial sensibilizant pentru corp

- fumatul, consumul de alcool şi cafea şi expunerea la noxe profesionale

- evitarea consumului de conserve (în special de carne) şi alimente excesiv de condimentate şi sărate (murături, oţet, ardei iute, piper etc.)

- evitarea alimentelor care favorizează formarea mucusului în corp (lactate, ouă, zahăr, grăsimi, făină albă)

Câteva remedii naturale care se pot folosi:

- Vitamina C în cantitate mare, din surse naturale (ex. consumul de lămâi, cătină)

- Echinacea – este cunoscută mai mult ca un imunostimulator, dar are şi un efect de reechilibrare a balanţei imunitare perturbate

- Algele marine naturale (spirulină, chlorella) – ajută la eliminarea metalelor grele din corp (metale cu potenţial alergizant)

- Extractul de sâmburi de struguri negri – are proprietăţi antihistaminice

- Seminţele de in – sunt laxative şi depurative

- Scoarţa de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) – acţionează similar unui cortizon natural, cu proprietăţi antiinflamatoare

- Gelul de aloe – în uz intern (2-4 linguri pe zi), dar şi în aplicaţii externe

Sunt foarte bune, de asemenea, plantele cu proprietăţi depurative, din flora românească sau de import. Plantele precum coada-şoricelului, salvie, urzică, splinuţă, păpădie, brusture, soc realizează o curăţare foarte bună a sângelui şi pot îndepărta sensibilitatea exagerată la anumite substanţe. Dintre plantele exotice, în special frunzele sau seminţele de neem (Azadirachta indica) sunt foarte bune, atât în alergiile respiratorii, cât şi în cele cutanate.

Pentru fiecare tip de alergie, există şi remedii specifice. De exemplu, în caz de astm bronşic se vor adăuga întotdeauna plante cu efect antispastic şi este bine să realizăm şi gimnastică respiratorie.

În cazul alergiilor cutanate, se pot folosi pentru aplicaţii locale unguente cu gălbenele, muşeţel şi mentă şi uleiuri volatile de lămâie, lavandă sau roiniţă. De asemenea, se recomandă aplicarea compreselor cu Bitter românesc (tinctură complexă din 39 plante) – zilnic, timp de 2 ore.

Din punct de vedere psihologic, pacienţii cu alergii trebuie să urmărească să-şi gestioneze cât mai bine stările de stres şi anxietate, să se deschidă afectiv şi să-i accepte pe ceilalţi. Pentru dobândirea autocontrolului şi relaxare le pot fi de foarte mare ajutor exerciţiile de gimnastică psiho-somatică şi de gimnastică respiratorie, realizate sub o îndrumare competentă.


Autor: Cristina Pavel