Ayurveda

        Ayurveda, medicina tradiţională a Indiei, este, cu siguranţă, una dintre cele mai vechi forme de medicină şi o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru terapeuţii din zilele noastre.
        Ea cunoaşte o răspândire pe glob din ce în ce mai mare, actualmente existând centre în Statele Unite unde se practică cu succes. În acelaşi timp, tot mai multe remedii şi plante din flora specifică Indiei pot fi găsite şi în plafarele noastre.
        Ce are specific Ayurveda? Ea este în primul rând un sistem medical şi filozofic care are la bază teoria celor 3 umori, denumite dosha: Vata (aerul), Pitta (focul), Kapha (apă-pământ). Astfel sunt descrise:
- 3 tipuri constituţionale corespunzătoare celor 3 umori
- 5 elemente principale (asemănătoare cu cele din tradiţia chineză: Pământ, Apă, Foc, Aer, Eter)
- 3 calităţi de bază caracteristice oricărui lucru sau fiinţă
- 7 constituenţi corporali (dhatu)
        Tot în Ayurveda se acordă o foarte mare importanţă gustului (savorii) alimentelor şi plantelor medicinale, fiind descrise 6 gusturi fundamentale, cu ajutorul cărora se poate caracteriza orice substanţă.
        Medicina Ayurveda utilizează atât remedii din plante medicinale, pulberi minerale etc., cât şi elemente de dietoterapie, masaj, pulsologie şi altele. Ea are specific modul de descriere al dezechilibrului reprezentat prin boală, în termenii proprii sistemului (ex. o boală poate fi „un exces de Vata Dosha la o persoană cu tip constituţional Pitta”), iar tratamentul vizează reechilibrarea acestor dezechilibre.
        Deci, întotdeauna, un remediu ayurvedic va fi descris cu acţiunile specifice de tip ayurvedic.

Ce sunt dosha-urile?
        Vata este descrisă ca fiind uscată, rece, uşoară, mobilă, subtilă, schimbătoare şi are drept caracteristică principală mobilitatea, mişcarea. Ea asigură toate tipurile de mişcare din corp (respiraţia, bătăile inimii, deplasarea corpului, dar şi a sângelui prin vase etc.) şi menţine acuitatea simţurilor. Este considerată a fi însăşi „forţa vieţii”, care le ghidează şi conduce pe celelate 2 dosha-e.
        Pitta este fierbinte, uşoară, lichidă, subtilă, moale, limpede şi guvernează arderile care au loc în interiorul corpului, în urma cărora se generează energie. Ea asigură digestia, căldura corpului, inteligenţa, voinţa şi curajul.
        În sfârşit, Kapha este rece, umedă, grea, inertă, densă, tulbure, netedă şi are rolul de a menţine coerenţa corpului şi a tuturor structurilor. Ea este responsabilă pentru starea de fermitate, stabilitate şi menţinerea fluidelor în corp.
        Fiecare persoană poate fi încadrată preponderent într-unul din cele 3 tipuri constituţionale (Vata, Pitta sau Kapha), iar în funcţie de aceasta, se recomandă pentru fiecare respectarea unor reguli de igienă a vieţii fizice, emoţionale şi psihice care să menţină echilibrul.

Va urma